Eliberează continuu din interiorul inelului 2 hormoni – un progestativ şi un estrogen, similari hormonilor naturali progesteron şi estrogen din corpul femeii. Hormonii sunt absorbiţi prin peretele vaginal direct în circulaţia sanguină.
Inelul contraceptiv este păstrat în vagin timp de 3 săptămâni, apoi este îndepărtat în cea de-a patra săptămână. În această a patra săptămână femeia va avea sângerare vaginală lunară.
Denumit şi NuvaRing.
Acţionează, în principal, prin prevenirea eliberării ovulelor din ovare (a ovulaţiei).
Cât de eficient este?
Eficienţa depinde de utilizatoare: Cel mai mare risc de sarcină este atunci când femeia începe cu întârziere utilizarea unui nou inel vaginal contraceptiv.
Inelul vaginal contraceptiv combinat este o metodă nouă, şi cercetările privind eficienţa sunt puţine. Ratele de eficienţă în studiile clinice privind inelul vaginal contraceptiv sugerează că ar putea fi mai eficient decât contraceptivele orale combinate, atât în cadrul utilizării obişnuite, cât şi în cadrul utilizării consecvente şi corecte.
Revenirea fertilităţii după oprirea utilizării inelului vaginal contraceptiv: Imediată Protecţia împotriva infecţiilor cu transmitere sexuală (ITS): Nu protejează
Efecte secundare, beneficii şi riscuri pentru sănătate
Efecte secundare
Unele utilizatoare pot prezenta următoarele:
Modificări ale sângerării vaginale lunare, ce includ:
– Sângerări mai reduse cantitativ şi zile mai puţine cu sângerare
– Sângerări neregulate
– Sângerări mai rare
– Sângerări prelungite
– Lipsa sângerării lunare
Cefalee
Iritaţie, roşeaţă sau inflamaţie a vaginului (vaginită)
Scurgere albă din vagin
Beneficii şi riscuri pentru sănătate
Studiile pe termen lung privind inelul vaginal contraceptiv sunt puţine, dar cercetătorii se aşteaptă ca, în cazul acestuia, beneficiile şi riscurile pentru sănătate să fie similare cu cele ale contraceptivelor orale combinate.
Întrebări și răspunsuri despre inelul vaginal contraceptiv combinat
1. Ați scos inelul din vagin pentru o perioadă mai lungă de 3 ore, în săptămânile 1 sau 2?
Reinseraţi inelul în vagin, cât mai repede posibil. Folosiţi o metodă suplimentară* în următoarele 7 zile.
2. Ați scos inelul din vagin pentru o perioadă mai lungă de 3 ore, în săptămâna 3?
Opriţi ciclul curent şi aruncaţi inelul vaginal.
Inseraţi imediat un nou inel vaginal şi păstraţi-l în vagin timp de 3 săptămâni, începând astfel un nou ciclu. Folosiţi o metodă suplimentară în următoarele 7 zile.
(Altă opţiune, dacă inelul vaginal a fost utilizat continuu şi corect în ultimele 7 zile: Nu mai reinseraţi acel inel şi consideraţi următoarele 7 zile drept săptămâna fără inel. După ce trec cele 7 zile, inseraţi un nou inel contraceptiv, începând astfel un nou ciclu şi păstraţi-l în vagin timp de 3 săptămâni. Folosiţi o metodă suplimentară în primele 7 zile de utilizare a noului inel contraceptiv.)
3. Ați aşteptat mai mult de 7 zile înainte de a insera un nou inel sau a păstrat inelul în vagin mai mult de 4 săptămâni?
Inseraţi un nou inel contraceptiv cât mai repede posibil şi începeţi astfel un nou ciclu de 4 săptămâni. Folosiţi o metodă suplimentară în primele 7 zile de utilizare a inelului.
De asemenea, dacă noul inel a fost inserat cu 3 sau mai multe zile întârziere (a stat fără inel 10 sau mai multe zile consecutiv) şi a avut contact sexual neprotejat în ultimele 5 zile, luaţi în considerare utilizarea pilulelor pentru contracepţia de urgenţă.
Unde va adresați
Pentru o consultație în planificarea familială:
Adresați-vă medicului de familie din cadrul instituției medicale din raionul Dvs de reședință (vezi aici). ATENȚIE: daca aparțineți unuia din grupurile social-vulnerabile (vezi aici) puteți beneficia de contraceptive gratuite!