Nici o metodă de contracepţie nu oferă o siguranţă de 100%! Astfel, femeile sunt uneori nevoite să recurgă la avort.
În caz de sarcină nedorită – adresați-vă cât mai curând posibil!
Avortul efectuat prin metode sigure, la termeni precoce de sarcină, nu lasă nici una sau foarte rare consecințe pentru sănătatea reproducerii. Cu fiecare săptămână de întârziere, riscurile cresc…
Despre drepturile dvs: În Moldova avortul este permis de lege. Se permite întreruperea sarcinii pînă la 12 săptămâni. După 12 pînă la 21 săptămâni sunt un şir de indicaţii medicale şi sociale pentru avort, care sunt stabilite de medicul de familie.
Aveți dreptul la libera decizie referitoare la reproducere, la confidenţialitate şi respect
Nu permiteți să fiți intimidată sau dezinformată!
Aveți dreptul la discuţia de consiliere: medicul e responsabil să vă ofere informaţie referitor la următoarele probleme:
- prin ce metodă vi se va efectua avortul; refuzați chiuretajul !
- ce senzaţii puteți avea în timpul şi după procedură;
- durata procedurii, când veți putea pleca acasă;
- diminuarea durerii, avantajele anesteziei locale, cea generală și riscurile ei;
- eficacitatea și riscurile, condiţionate de metoda respectivă;
- cum vă protejați de sarcina nedorită după avort
Dacă faceți parte din pătura social – vulnerabilă sau sunteți adolescentă – aveți dreptul la avort gratis, dar aveți nevoie de o îndreptare de la medicul de familie.
Aveți dreptul la metode sigure şi eficiente de avort, recomandate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, disponibile şi la noi în ţară: AVM (Aspirarea Vacuum Manuală) sau AVE (Aspirarea Vacuum Electrică) şi Avortul Medicamentos.
Metode sigure
Aspirarea vacuum manuală (sau electrică) – În timpul procedurii conţinutul uterului este aspirat cu o sursă de vacuum şi canule din plastic. Se efectuează pînă la 12 săptămâni.
Avortul medicamentos – Întreruperea sarcinii e indusă de medicamente specifice, fără aplicarea procedurii chirurgicale, recomandată pînă la 9 săptămâni dar recomandat de OMS până la 12 săptămâni
Eficacitatea avortului prin aspirare este de 98 – 99 %. Eficacitatea celui medicamentos 92-98%
Complicaţiile sunt foarte rare in ambele metode.
Metode nerecomandate:
Dilatarea şi chiuretajul (raclajul). Metoda constă în răzuirea stratului interior al uterului cu un instrument ascuţit de metal şi are un nivel crescut de complicaţii şi urmări pentru sănătatea ta reproductivă. Refuzați chiuretajul !
Ai dreptul la alegerea metodei de analgezie în AVM (Aspirarea Vacuum Manuală): cea locală cu Lidocaină, este mai sigură decât cea generală, intravenoasă, care este mult mai riscantă.
După procedură : După avort vă puteți încadra în viaţa cotidiană imediat. După întreruperea sarcinii puteţi avea dureri neînsemnate în josul abdomenului şi timp de câteva săptămâni – o mică hemoragie, gen menstruală.
Viaţa sexuală o puteți reîncepe când vă simţiți bine. ATENŢIE: Peste 10 – 12 zile puteți iarăşi deveni gravidă. Utilizați metode de contracepţie!
Semne de pericol: Dacă după procedură folosiții timp de 1 oră 2-3 absorbante mari, 2 ore la rând, aveți febră, pierderea cunoştinţei, aveți dureri mari în abdomen – contactați imediat medicul, sau adresați-vă urgent la 112!
Nu apelați la întreruperi de sarcină clandestine, discutați cu noi! Ne străduim să vă ajutăm ! Ne puteți găsi la :
- + 373 22 35-50-72
- + 373 60903782
- + 37378306973
- E-mail : cidsr2012@gmail.com